Столичният общински съвет прие въвеждането на за най-старите коли в София,

...
Столичният общински съвет прие въвеждането на за най-старите коли в София,
Коментари Харесай

Без стари коли в центъра на София: От кога влизат в сила мерките и за кого ще важат?

Столичният общински съвет одобри въвеждането на за най-старите коли в София, защото точно те най-много. Така от 1 декември 2023 година притежателите на коли от първа екокотегория няма да могат да влизат в центъра на града, само че единствено през зимата. Изключение ще бъдат тези, които живеят в центъра и хората със специфични потребности.
Така нареченият „ Малък кръг “ ще бъде между булевардите „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и ул. „ Опълченска “. Кои коли може да влизат там, ще се дефинира от екостикерите при годишния механически обзор. Снимка: bTV
„ Само за „ Малкия кръг “ ще бъде неразрешена първа екокатегория – бензинови коли, които са над 30-годишни и дизелови, които са над 20-годишни. Забраната ще бъде за 3 месеца – декември, януари и февруари. Това са месеците с най-голямо замърсяване. Контролът ще се прави с видеонаблюдение, различаване на колите по техния екологичен клас. Съответно ще се постановат наказания против нарушителите “, сподели Прошко Прошков, общински консултант от ПГ на ГЕРБ-СДС.
Защо обаче някои общински съветници са срещу тази мярка? 
„ Групата на ГЕРБ-СДС с тематичната коалиция с Демократична България ни предложиха един отчет с палиативни ограничения, с които желаеме да накажем софиянци на обществен принцип. Тези, които имат пари – ще влизат в центъра, а тези които нямат – не. Това няма да докара до възстановяване на качеството на въздуха, а ще усили натиска към допирателните улици и булеварди “, сподели Иван Таков, общински консултант от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.
Какво би трябвало да се направи, с цел да има резултат? 
„ В зоните към тези нискоемисионни зони да бъде осъществено елементарно прекосяване на колите, на които ще им бъде неразрешено придвижването в центъра. Това значи зелени талази и да се приключи практиката „ паркирал съм единствено за малко на аварийки “. Второто е да бъде обезпечена опция на хората, които ще бъдат наранени от тази зона – бърз и постоянен градски превоз, обвързвана и безвредна велосипедна мрежа и комфортни и равни тротоари. За да преценим има ли резултат от зоните, би трябвало да може да измерим. В момента в центъра на София няма публична измервателна станция “, сподели Борис Бонев, самостоятелен общински консултант. 
Днес в столицата има предизвестия за замърсен въздух. Очаква се извънредно висока централизация на фини прахови частици, демонстрира прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология. Прогнозите са за рисково замърсяване в „ Надежда “, и в „ Дружба “. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР